Ook zo dol op Italiaans eten? De Italiaanse keuken is wereldwijd bekend, zeker als het gaat om gerechten zoals pasta, pizza, lasagne en antipasti. Hier vind je meer dan 150+ gratis recepten uit de Italiaanse keuken.
De Italiaanse keuken is bekend door onder andere het gebuik van verse en lokale producten waar met de seizoenen mee gekookt wordt. Hierdoor proef je de versheid van de ingrediënten terug in elk Italiaans gerecht.
Maak je eigen pizzadeeg, prachtige pizza's, pasta's, risotto's en veel lekkere Italiaanse bijgerechten met vlees, vis en groenten. Ook Italiaanse toetjes kun je hier terugvinden, welke is jouw favoriet?
Deze carpaccio bonbons zijn een feestelijk voorgerecht tijdens kerst met een heerlijke zelfgemaakte truffeldressing. Extra lekker met hazelnoten en een koekje van Parmezaanse kaas.
Spätzle met spek en ui is een hartig gerecht welke binnen 20 minuten op tafel staat. Een heerlijk verwarmend gerecht, ideaal voor een koudere dag.
Een panzanella salade is een Italiaanse broodsalade gemaakt op de traditionele manier. Een simpele salade met brood, tomaat, komkommer en meer die perfect is voor de lunch.
Een pasta alla Nerano is een Italiaanse klassieker die binnen no-time op tafel staat. Een makkelijke pasta met courgette, basilicum en kaas.
Zelf pastasaus maken van verse tomaten is makkelijk en zit bomvol smaak. Dit basisrecept kun je naar smaak aanpassen met meer of minder kruiden.
Zelf pizza deeg maken is heel erg makkelijk om zelf te maken, je hebt er maar een aantal ingrediënten voor nodig. Je zet in een handomdraai een verse pizza van eigengemaakt deeg op tafel!
Deze Provençaalse pasta met kalkoen, tomaatjes en courgette is een snelle pasta die binnen een handomdraai op tafel staat. Een slanke pasta bomvol groenten.
Een Limoncello Spritz is een populaire en frisse cocktail die je makkelijk zelf kunt maken. Een zomerse cocktail met Prosecco en Limoncello, perfect voor alle citroen liefhebbers.
Een tomatensalade met burrata en een zelfgemaakte balsamico dressing is een heerlijke zomerse salade die het lekkerste is met zongerijpte tomaten omdat deze sappig en vol van smaak zijn.
Deze lasagne met rode biet en courgette is mega smaakvol door het gebruik van geroosterde bieten, gegrilde courgette en 2 soorten kaas.
Een pasta pesto met groene groenten is een makkelijke doordeweekse maaltijd met weinig ingrediënten. Heerlijke tagliatelle met pesto en knapperige seizoensgroenten.
Een Bellini cocktail is een heerlijke cocktail met perzik en Prosecco. Frisse bubbels met een vleugje zoete perzik; de ideale zomer cocktail.
Een vegetarische risotto met doperwten, broccoli en trostomaatjes is een heerlijke doordeweekse maaltijd. Extra vol van smaak door de kaas en een vleugje pesto.
Een Aperol Spritz is een populaire cocktail uit Italië, deze typische Italiaanse aperitief is bitter en zoet tegelijk. Door de feloranje kleur en heerlijke smaak een perfecte drankje voor op het terras.
Deze heerlijke frisse aardbeien tiramisu is een makkelijk zomers toetje. Met de lekkerste aardbeien en een vleugje sinaasappel is deze tiramisu de perfecte afsluiter van een BBQ.
In Italië kun je heel veel verschillende soorten hapjes vinden. Daar worden ze ook wel antipasti genoemd, een enkel gerechtje is antipasto. De betekenis van antipasti is letterlijk “voor de maaltijd” en heeft niets te maken met het woord pasta. De reden om antipasti te serveren is om de maag alvast op gang te brengen.
Het is een aanduiding voor een licht gerecht voordat het hoofdgerecht geserveerd wordt. In veel gevallen kun je denken aan plakjes vlees zoals serranoham of parmaham. Ook een aantal stukjes of plakjes mozzarella en een handvol nootjes zoals amandelen en olijven kunnen als antipasti geserveerd worden.
Antipasti hoeft niet alleen maar als voorafje voor het diner geserveerd worden maar kan ook prima als tussendoortje of als snack. In elk goed Italiaans restaurant staat antipasti op de kaart. In restaurants zijn de antipasti gerechten meestal wat uitgebreider met meer brood en eventuele dipjes.
Een aantal voorbeelden van lekkere Italiaanse antipasti zijn bijvoorbeeld: bruschetta met tomaat en basilicum, tortellini spiesjes, Italiaans knoflookbrood of maak een uitgebreidere Italiaanse borrelplank. Leuk, makkelijk te maken en lekker om te delen met familie en vrienden!
Ook wel primi piatti, ofwel het eerste gerecht in het Nederlands. Hierbij moet je niet denken aan antipasti gerechten, aangezien die meestal op een plankje of simpel bordje geserveerd worden. Italiaanse voorgerechten bestaan hoofdzakelijk uit pasta en risotto.
In tegendeel tot in Nederland waar pasta of risotto gerechten hoofdzakelijk als hoofdgerecht wordt gegeten, zijn deze gerechten vooral een voorgerecht in Italië.
In de meeste gevallen zijn primi piatti gerechten kleiner van portie, al moet je dat vooral in Italië niet te letterlijk nemen. Voor velen is een voorgerecht in Italië al snel voldoende. De reden is dat een Italiaanse maaltijd niet lang genoeg kan duren.
Een langdurende Italiaanse maaltijd is waar Italianen met hun familie en vrienden uitgebreid de tijd nemen voor elkaar, het eten en het samenzijn. Een iets vullender voorgerecht is helemaal niet erg! Tegen de tijd dat het hoofdgerecht op tafel komt heb je alweer wat trek gekregen.
Maak zelf een aantal lekkere Italiaanse voorgerechten, zoals: een simpele tomatenrisotto, gevulde paprika's met risotto, pasta alla norma (pasta met aubergine) of Penne all'arrabiata.
Na alle lekkere Italiaanse voorafjes is het tijd voor het hoofdgerecht. In Italië noemen ze dit secondi piatti, ofwel het tweede gerecht. Aangezien iedere streek van Italië elk hun eigen lokale ingrediënten gebruiken kun je een grote verscheidenheid aan gerechten vinden.
In Noord-Italië gebruikt men meer vlees dan aan de kuststreken. Daar krijg je meer gerechten met vis en zeevruchten. Na Italiaanse antipasti en de primi van pasta of risotto is het nu tijd voor vlees of vis.
In de meeste gevallen worden vlees en visgerechten apart geserveerd om ook nog een lekker bijgerecht op tafel te kunnen zetten. Een bijgerecht naast de secondi piatti heet het goed Italiaans ook wel een contorni. Hierbij kun je denken aan bijgerechten zoals ovengeroosterde aardappeltjes, gegrilde groenten zoals geroosterde paprika, aubergine, courgette of als het in het seizoen is, lokale paddenstoelen.
Vooral de zoete baksels zijn in Italië erg populair. Vaak worden deze gebakjes bij de lokale bakker gekocht door 1 van de familieleden. Van tiramisu, cannoli met vanillepudding, zoete biscotti, bombolini (een soort Italiaanse doughnut) of panna cotta. Een lekkere stevige espresso of een goed glas wijn worden bij het dessert genuttigd.
Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere ossobuco ? Ossobuco is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Een klassiek vleesgerecht met kalfsschenkels in een heerlijke smaakvolle tomatensaus.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.